De sempre m’ha agradat i interessat el Modernisme. Tal vegada, perquè sempre he viscut a un poble on hi és molt present i perquè des de petita he pogut veure i gaudir dels ferros amb formes impossibles i de les façanes amb els detalls tan sorprenents com característics.
És per això que quan vaig saber que Tomàs Vibot havia escrit un llibre sobre el Modernisme a Mallorca, vaig tenir moltes ganes de llegir-lo. Per dos motius, un, el meu interès per aquest moviment artístic tan singular, i l’altra per l’autor del llibre, Tomàs Vibot. Un gran coneixedor, un apassionat i un gran comunicador de la Cultura i l’Art de les Illes Balears. El llibre ha estat publicat per “El Gall Editor” durant el novembre de 2014, així que és una obra ben recent.
Tomàs Vibot compagina la seva tasca d’investigador i escriptor amb la docència i amb la tasca de realitzar visites guiades pels indrets més importants de la Cultura de Balears, sobretot de Mallorca. He tengut la sort de poder gaudir d’alguna d’aquestes visites i recorreguts i no puc fer altra cosa que recomanar-les. Quan el guia, a més de contar multitud de dades històriques, parla de la vida quotidiana, del que semblava però no era i realment fou, i ho conta amb la passió amb que ho fa Tomàs Vibot, és com si realitzàssim un viatge en el temps i ens plantàssim caminant amb el Rei Jaume I a Palma, o amb l’Arxiduc Lluís Salvador a Miramar.
I si l’autor d’ “El Modernisme a Mallorca” transmet aquesta passió en els seus recorreguts guiats, fa el mateix en els seus llibres. És per això que quan em proposaren participar en aquesta campanya de promoció de la lectura, “Paraula de Llibreter“, del Gremi de Llibreters, tot d’una vaig tenir clar quin llibre havia de triar. Vaig anar a cercar-lo a Quart Creixent, una de les llibreries amb més encant de Palma i tot d’una em vaig posar a llegir-lo.
Les seves mides enganen, doncs és un llibre no gaire gruixut, i molt bo de manejar. Però una vegada el començam a llegir ens trobam amb una quantitat d’informació i detalls que a vegades no tenen les grans enciclopèdies. Tomàs Vibot ha sabut combinar molt i bon contingut amb una escriptura amena i engrescadora que provoca voler saber més a cada pàgina que llegim.
El llibre està dividit en vàries parts. Al principi, trobam una fantàstica i molt completa introducció del que fou el Modernisme a Europa i com arriba a l’illa de Mallorca, aspecte bàsic per entendre el que llegirem després. És curiós com aterra a Mallorca i com no arrela a tots els municipis per igual. Però allà on arrela ho fa amb molt força i gràcies a això avui en dia encara en podem gaudir.
Hem de destacar la gran quantitat d’imatges representatives que trobam al llarg de tot el llibre. Ens fan conèixer millor el que diu l’autor i gaudir més d’aquest estil artístic. A més, ens fan descobrir detalls arquitectònics que no havíem vist mai, encara que tal vegada havíem passat moltes vegades pel davant. Per aquest motiu crec que el títol “El Modernisme a Mallorca, Guia per a una descoberta” és un títol ben encertat.
Després de la introducció general, ens endinsam per una sèrie d’itineraris per diferents pobles i ciutats de Mallorca on el Modernisme té una importància destacada. En aquest punt, fan ganes d’aixecar-nos i començar a caminar amb el llibre a la mà i fer els recorreguts que ens indica l’autor. Aquests itineraris no anomenen només edificis i dades. Com en els seus itineraris guiats, Tomàs Vibot inclou en el text variades anècdotes sobre el lloc que ens ajuden a conèixer no només l’estil modernista sinó com era la societat de l’època en la que es va desenvolupar.
Però l’autor no es conforma en mostrar-nos aquests interessantíssims itineraris, també ens parla dels autors més importants del Modernisme, com Antoni Gaudí o Lluís Doménech i Muntaner, entre d’altres, i dels arquitectes i escultors mallorquins que feren realitat el moviment modernista a l’illa.
Continuant amb la seva tasca divulgadora, inclou també una bona bibliografia sobre el tema, cosa que li hem d’agrair totes les persones interessades.
Així, no puc sinó recomanar El Modernisme a Mallorca, Guia per a una descoberta. Encara que no hagi interessat el Modernisme abans, els itineraris proposats inciten a començar a caminar per aquestes ciutats i a descobrir moltes coses desapercebudes abans. Un llibre molt ben documentat, interessant i engrescador.
Una respuesta a “El Modernisme a Mallorca. Llibre de Tomàs Vibot”